Опасна риба ни дебне на морето


| Прочетено Прочетено: 10772 пъти | КоменариКоментари: 0



През зимата драконът се спотайва на 70-80 см дълбочина в морето, но през лятото напада в плиткото - дори да влезете в морето до коляно, пак може да ви захапе, предупреждава д-р Мариета Йовчева. И дава жокер - морският дракон прилича на безобидно попче или млад сафрид. Не е страшен на вид - дълъг е само 20-35 см.

Драконът заблуждава доста рибари любители. Закача се на кукичката, а лаиците смело го хващат за хрилете, за да откачат. Точно там обаче рибата крие 3 остри зъба, свързани с отровни жлези. Опасните бодли се намират  в хрилете є на гърба
Някои туристи каръци пък се натравят, като настъпят дракона. След обождането болката е неописуема - силна, пронизваща, пареща, пулсираща. Може да продължи от 1 до 3 часа, разказва токсикологът. Случва се обаче отровата да мъчи убодените и цяло денонощие, а в най-тежките случаи - и 12 дни. "Виждала съм и мъже да плачат и да се тръшкат от болка", разказва д-р Йовчева. Отровата е комплексна с водеща съставка - дракотоксин, който причинява локално и общо отравяне. При тежки случаи може да засегне нервните окончания, да предизвика контрактура (свиване на мускули, сухожилия). Ако не се потърси веднага лекарска помощ, увреждането може да е трайно със засягане на костите и да се стигне до обездвижване на ставите.

Може да се получи и некроза - тъмно петно и унищожаване на тъканта, което изисква хирургическа намеса. Като последица може да се появи и вторична инфекция, тъй като морската вода не е стерилна и вкарва бактерии в раната, която кърви понякога 2-3 часа. Общият токсоалергичен синдром, който се появява в първите 2-3 часа, е свързан със силно главоболие, гадене, студена пот, сърцебиене. При хора, склонни към алергии, може да предизвика анафилактоидна реакция и ако не се потърси веднага лекарска помощ, да се стигне до шок, а макар и в много редки случаи досега и до смърт. Но понякога се получава продължително или трайно обездвижване на потърпевшия крайник - най-често ръката. Има ужилени преди години, които и досега ходят на физиотерапия или се лекуват в барокамера.

А в някои морски държави като Дания има клауза за ранно пенсиониране по болест след тежко убождане от морски дракон, дава пример д-р Йовчева. Пикът на драконовите ухапвания е през август, предупреждава специалистката.
Токсичният ефект от драконовото убождане е бил добре известен още в древността. За първи път е описан от Плиний Млади (I век пр.н.е.). Българският учен д-р Живко Георгиев е с най-голямото проучване в България по въпроса. Той съобщава за 520 случая на такава интоксикация за периода от 1956 до 1966 г. През 2007 г. е имало 43 случая на отровното убождане. Тази година са пострадали само 11 души.

Лечението на пострадалите от морски дракон се осъществява в клиниката по токсикология. Мястото първо се обезболява, след което раната се почиства и превързва. Прави се инжекция против тетанус. Прилагат се и локални блокади против силната болка, която води направо до прилошаване. Използва се и антибиотична програма. Въпреки многобройните проучвания и публикации, в литературата се срещат значителни разногласия по въпроса за лечението. Много автори поддържат разпространеното народно лечение на болката с потапяне на ужиленото място в гореща вода.

с температура 45-50 градуса за 1,5 ч. Считало се, че по този начин се неутрализира термолабилната драконова отрова. Възражението срещу това е опасността от бързо разпространение на отровата и от тежки вторични инфекции. В България това лечение не се прилага. Корифеят д-р Живко Георгиев предлага изстудяване с ледени компреси.
През 60-те години на ХХ век са били създадени специални ваксини срещу морския дракон, но поради трудното стандартизиране и високата цена не са се наложили като рутинно лечение. Най-любопитното е, че морският дракон минава за деликатес и във Франция правят вкусна чорба от него.

Това лято има убоден от морска котка - човек с харпун, в когото тя забила кухия си шип на опашката. "Болката е още по-силна, отколкото при морския дракон", предупреждава д-р Йовчева. Друга напаст през сезона е скорпидът, който е сходен с морския дракон, но е грозна рибка и ужилването му не дава същите симптоми. Медузите се появяват в края на юли и началото на август в Черно море, но не са отровни.

Най-зле е, когато се засегнат очите и тогава паренето, което е много неприятно, може да продължи повече от 24 часа. Трябва веднага да се отстранят пипалата на медузата, да се напръскат очите обилно с вода и на всяка цена да се потърси лекар. Медузите в южните морета и в Адриатическо море могат с пипалата си човек да убият. Докато Черно море е много по-ласкаво в сравнение с другите морета, казват специалистите.
"Има опасност от отравяне със скумрия и паламуд", предупреждава д-р Йовчева. "Ако рибите не се изчистят веднага и замразят, натрупват веществото хистамин и могат да докарат голяма беля - повръщане, сърбеж и диария", уточнява варненската лекарка.

Източник:Стандарт











Акценти от Здравница



Десет грешки по време на пости

Десет грешки по време на пости

Защо? Защо постим? Мотивът за това е изключително важен. Ако постим само с цел да стопим килограми, по-добре е да се откажем....още

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Как да направим профилактика на сенната хрема с природни средства?

Вече 20 на сто от жителите на света страдат от сенна хрема. Затова броени седмици преди проблемът отново да се появи, ценна информация идва от специалистите....още

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Десет здравословни ползи от скачането на въже

Скачането на въже е отлично сърдечно-съдово упражнение, което помага за укрепване на сърцето и подобряване на цялостното сърдечно-съдово здраве....още

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

В ИСУЛ ще има кът да поклонение пред проф. д-р Иван Ценев

Всеки, който има желание да отдаде последна почит към проф. д-р Иван Ценев, едно от най-ярките имена в историята на българската, европейската и световната отоларингология, ще може да го направи в Централното фоайе на УМБАЛ Царица Йоанна – ИСУЛ....още


Виж още от акценти

 

За потребителя

Продуктите на Здравница

Оригинален канадски кленов сироп Оригинален канадски кленов сироп

Екологично чист продукт. 100% гаранция за качество и произход. Директно от Канада. Клас "А" (Light)....


Цена: 40.20 лв.


Билкова смес №15 (при псориазис)
Билкова смес №15 (при псориазис)

Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)
Билкова смес №20 (при киста на яйчниците)

Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница
Безалкохолна прополисова тинктура - Здравница

Масло от черен кимион
Масло от черен кимион

Ябълков пектин на прах
Ябълков пектин на прах

Сода, без алуминий - 250 гр.
Сода, без алуминий - 250 гр.

Всички продукти








Най-търсено в Здравница Най-търсено в Здравница



Заболявания Заболявания

 

Билки Билки

 

Народни рецепти Народни рецепти

Всички заболявания Всички билки Всички народни рецепти

Намери бързо:    

"Ню Ес Нет ЕООД" предупреждава, че предоставената информация на страниците на ЗДРАВНИЦА не може да замени посещението на лекар, поставянето на професионална диагноза и провеждането на нужното лечение.

Facebook - Здравница Twitter - Здравница RSS - Здравница

Използването на материали от Zdravnitza.com задължително става след позоваване на източника и линк към съответната страница!

Здравница
Здравница
Здравница
   
Здравница

Copyright © 2006-2022 Zdravnitza.com Всички права запазени.
Zdravnitza.com е собственост на "Ню Ес Нет ЕООД" : Условия за ползване

email