Факти, Анализи, Коментари
   28 Март 2024
 У нас    Пловдив    Бизнес    Туризъм   
За нас  •  Контакти  •  Реклама   
С П Р А В О Ч Н И К
Най-опасната риба в Черно море нападна двама край Балчик
21 Юни 2006

Убождането на морския дракон не е смъртоносно, но е опасно, това е едната от трите отровни риби в Черно море

      Морски дракони нападнаха и нахапаха двама младежи от Добрич в морето край Балчик, съобщава в днешния си брой в.”Позвънете. Новини”. Очевидец на инцидента твърди, че само бързата реакция на самите пострадали ги е спасила от по-тежки последици.

      Драмата се разиграла в неделния ден. Около обяд петима млади мъже от Добрич наели водно колело от комплекс “Бялата лагуна” край Балчик и излезли на риболов в морето - на около 40-50 метра от брега. Там спрели колелото и хвърлили въдиците. За около половин час успели да уловят над 50 попчета. По едно време обаче извадили някаква странна риба, с дължина около 30 см.

      “В главата приличаше на попче, но тялото й беше по-бяло и по-плоско, а по гърба си имаше шипове. Освен това имаше огромни очи”, разказа 26-годишният Диян Стоилов. Никой от компанията не предположил, че това е морски дракон. Малко след това и Стилиян Иванов извадил още една такава риба. Тя била още по-голяма - с дължина над 35 см. Стилиян посегнал да я хване, но тя го убола на три места по ръката. Младежите извадили от мрежите си общо четири морски дракона. 23- годишният Велико Илиев опитал да изхвърли една от опасните риби във водата. Тя обаче забила шипове в ръката му. Велико бил набоден на пет-шест места и ръката му започнала веднага да го боли и да се надува.

      Младият мъж започнал да повтаря, че му е много лошо и колабирал. Компанията се отправила към брега, където рибари посъветвали младежите да отидат в Спешна помощ. Опитни риболовци им обяснили, че са ухапани от морски дракон, който изпуска отрова от шиповете си. В Спешна помощ в Балчик поставили инжекции на двамата против алергия и им изписали и други медикаменти. Лекари коментират, че само бързата реакция на младежите е предотвратила по-сериозни последици от ухапванията на дракона.

      Морският дракон е нормален обитател на Черно море, разказаха рибари. Според тях, това е най-страшната риба в нашето море. Тя приличала много на попчето, но професионалистите я различавали и я изхвърляли от мрежите си. Убождането на морския дракон е болезнено, но не и смъртоносно.

      Рибата е клиновидно източена, главата е сплескана странично, а муцуната е заоблена. Очите са големи и са разположени доста високо на челото, а не отстрани на главата. Окраската е зеленикаво-кафява или дори бледооранжева. Опасни са късата лъчиста гръбна перка и хрилното капаче, на което има остър шип. Те са свързани с отровни жлези, които предизвикват възпаление и силни болки при убождане. Драконът обаче има бяло и вкусно месо, което е напълно годно за консумация.

      Морският дракон е най-опасната от трите отровни риби в Черно море, които при убождане може да причинят подобни алергични реакции, съобщиха от Института по рибарство във Варна.

      Другите две са скорпидът, който може да се види по каменистите дъна, и звездоброецът, който се среща изключително рядко и също е с отровни шипове. От института не са извършвали изследвания върху популацията на морския дракон и не могат да кажат дали това лято има по-голямо присъствие. Този вид е топлолюбива дънна риба и при затопляне на водата излиза в плитчините. Невъзможно е човек да се предпази от него, тъй като стои зарит в пясъка, като се подават само очите му. Опасен е, когато се настъпи неволно и се улучи шипът. При улов в мрежа пък най-честите убождания на неопитните рибари са от шипа отстрани върху хрилното капаче. Ако пострадалият не е алергичен, се получава само зачервяване около убоденото място. При отделни случаи обаче може да се стигне до тежки алегични реакции и повишаване на температурата, обясни Петя Иванова, специалист от Института по рибарство. Морският дракон достига дължина до 40 см и тегло от 200-300 грама.

      Латинското име на тази риба е Trachinus draco. Специализиран сайт за риби дава повече подробности.

      Убождането на морския дракон е болезнено, но не и смъртоносно. Рибата е клиновидно източена. Главата е сплескана странично, а муцуната е заоблена. Очите са големи и са разположени доста високо на челото, а не отстрани на главата. Окраската е зеленикаво-кафява или дори бледооранжева. Опасни са късата лъчиста гръбна перка и хрилното капаче, на което има остър шип. Те са свързани с отровни жлези, които предизвикват възпаление и силни болки при убождане.

      Рибата е дънна. Тя се зарива в пясъка и само очите и част от муцуната є са навън. Така напада от засада дребните рибки. Опасността е да се сгреши с попче и прибързано да се хване с ръка.

      Това е най-страшната риба в нашето море, но не е смъртоносна, което пак трябва да ни напомни приказката, че Господ е българин. И наистина, за разлика от други морета в нашето дори акулите стават за ядене, а самите те не са способни да ухапят когото и да било. Впрочем дори и драконът има бяло, вкусно и напълно годно за консумация месо. Рибарите по морето знаят тази кулинарна особеност на страшилището и често мезят с препържения си враг с памидово вино за Бог да прости.

     

последни в У нас:

ВАШИТЕ КОМЕНТАРИ
ДОБАВИ МНЕНИЕ

иван димитров
01 Jul, 2010 | 15:29

винаги тъпи и некомпетентни журталисти , а се сърдят като ги бият.

n/a
22 Sep, 2006 | 18:23

Ей тъй ставали белите...горките дракони /пък било то и морски/ пак ги охулиха и набедиха. Какво ти набеждаване цяло море от кал е изтърсил всезнайния жуналист.
Бе то във в. Позвънете нямаше ли само обяви?

не журналист
29 Jun, 2006 | 09:39

както са почнали да ги хапят тези дракони, добре че не са изяли някоя от рибарите

иван
25 Jun, 2006 | 19:30

прост(о) журналист.

няма значение
21 Jun, 2006 | 19:04

Човекът писал статията е неграмотник !


  Т Е М А  Н А  Д Е Н Я
  А К Ц Е Н Т И
Партньори:
© Copyright 2002-2024 Всички права запазени. При използване на информация от сайта позоваването с активен линк е задължително.