Богатството на хайвера - от белугата албинос до градинския охлюв




Най-прославен от всички видове хайвер е черният. Подобно на славата на черните диаманти и другите черни скъпоценни камъни – той е символ на лукс. На пазара обаче този деликатес е рядък и скъп, като не винаги се посочва дали е естествен или изкуствен. Най-качественият черен хайвер е от белуга и това е и най-скъпия. В същото време този продукт вече има и козметична стойност, тъй като някои от най-скъпите кремове се изработват на негова основа.

Някои от интересните факти за черния хайвер са, че неговата незалязваща слава тръгва от отварянето на Petrossian Paris (Дом на хайвера) в Париж през 20-те години на ХХ век. Негови създатели били съобразителните братя Петросян, които забелязват увлечението на част от френското общество по Русия. Черният хайвер става особено популярен в Шампан, където на закуска е придружен от чаша шампанско. Ако хайверът се ядял с прибори, които не са от сребро, се променял неговия вкус.

червеният хайвер не отстъпва нито по вкусови, нито по хранителни качества на черния, но сьомгата, от която се получава, е в много по-голямо количество от есетровите риби, някои от които направо са на изчезване. Традиционният руски червен хайвер е от далекоизточния вид кета с едри оранжево червени зърна. Хайверът на горбушата е по-дребен, за всекидневна употреба и най-разпространен. Истинските ценители предпочитат нерка - с остър и нагарчащ вкус, наситеночервен на цвят.

Макар и рядко се среща също бял хайвер, който се получава от риби от рода на треската, сельодката и др., докато черният е от осетра, белуга, севрюга и др.

Още един вид хайвер, за който мнозина не знаят, е този на градинския охлюв, което е известно от края на 80-те години на ХХ век. Той е изключително скъп и 1 грам струва около 1 долар. Хайверът се образува в черупката, прилича на тънка пластинка и има не особено приятен аромат, преди да бъде обработен.

Напоследък се говори много и за златния хайвер, който е най-скъпият от всички и се добива от белугата албинос. Хайверът има златисто-кехлибарен цвят, а възрастта на рибите може да бъде сто години. Той се предлага в златна опаковка и 100 грама от него струват 2500 долара. Годишно в Европа се продават не повече от 25 кг от този деликатес.
Източник: http://www.millionaire.bg/article.jsf?flashCategoryId=7&articleId=1707

0 коментара:

Публикуване на коментар

 

Labels

Labels

Labels

Интересни статии из мрежата Copyright © 2010 Templatemo | Converted into Blogger Template by BloggerTheme