Черноморски сафрид с лук и горчица на фурна (рецепта 1)
Публикувано от Ribolovni.com на 2013-09-04 04:57:00
Сафридът е една от най-вкусните риби, които се срещат по нашето Черноморие. Достига размери до 25 см и тегло до 100 грама. Подходяща е за прясна консумация и за консервиране. Обикновено се приготвя пържен, но има и други рецепти. За тази рецепта са ви необходими:
- 1 кг черноморски сафрид
- 1 чаена чаша галета
- 3-4 глави кромид лук
- 1 супена лъжица горчица
- масло
- олио
- кафена чаша вода
- сол
- черен пипер
- по желание - подправка за риба
Начин на приготвяне: Сафридът се почиства и се натрива отвътре със смес от маслото, размесено с горицата. На дъното на тавата се сипва олио и се поставят нарязаните парчета кромид лук. Рибките се полагат в тавата с гърба надолу а отгоре им се разстила останалият лук. Поръсва се с галета и се залива s кафeна чaша вода. Пече се на умерена фурна.
Поднася се с резени лимони и се консумира най-добре с бяло вино или бира.
Поднася се с резени лимони и се консумира най-добре с бяло вино или бира.