Gotvach.bg»Статии»Кулинарни Съвети»Съвети при готвенето на карагьоз

Съвети при готвенето на карагьоз

карагьоз

Неприятното при този вид риба е, че има малки костици, с които трябва да се внимава. За да премахнете поне част от тях, трябва да направите следното. Направете на карагьоза малки прорези (по ширината на рибата). Не я режете на парчета, просто преминете с ножа, след което залейте със сок от лимон и оставете около половин час до постои. След като мине определеното време, може да продължите с избраната рецепта.

Карагьозът има и люспи, така че при чистенето трябва да обърнете внимание и на тях. Можете да си го приготвите на скара, а можете да опитате и нещо по-различно. Изпеченият карагьоз на фурна също става много вкусен. Ето няколко интересни рецепти.

Карагьоз на фурна

Необходими продукти: карагьоз, лимон, сол, черен пипер, копър, чесън и малко девесил.

Начин на приготвяне: Хубаво измивате рибата след като сте я изчистили отвътре и сте премахнали люспите. Поръсете я с черен пипер и сол. Вътре в рибата служете нарязаните копър и девесил и счукания чесън.

Наредете парченца от лимон – отгоре и отвътре. Сложете в тавичката вода около един пръст. Изпечете на около 220 градуса за около 20 минути.

Съвети при готвенето на карагьоз

Когато я приготвяте на скара, можете да сложите нарязания копър, малко девесил и няколко ситно нарязани скилидки чесън в корема на рибата – вкусът става превъзходен.

Ето още едно вкусно предложение за скара:

Карагьоз на скара с домати

Необходими продукти: Карагьоз, домати, кисели краставички, черен пипер, малко сол и магданоз.

Начин на приготвяне: Изчиствате рибата от вътрешности и люспи, измивате я и я пълните с нарязани кисели краставички и парчета домат. Поръсвате с подправките, завивате всяка риба в отделно парче алуминиево фолио и печете на скара като обръщате рибите на 5 минути, поне 5 пъти.

Карагьозът е вкусна риба, която обезателно трябва да се консумира с чаша вино или с бира. Като гарнитура му подхождат много картофена салата или печени на жар картофи.

Facebook
Любими
Twitter
Pinterest