Как се лови паламуд

Майстори, късметлии и обикновени аджамии се хвърлят на тази риба

   ©  Александър Иванов
Бюлетин: Вечерни новини Вечерни новини

Всяка делнична вечер получавате трите най-четени статии от деня, заедно с още три, препоръчани от редакторите на "Капитал"

Риболов с мрежи

Узукум - това е улов на паламуд с мрежа, която се нарича фустанела. Когато изгрее луната, фустанелата се пуска перпендикулярно на брега. На единия край на мрежата се пуска шамандура със светлина - мигалка. Другият край е завързан за лодката. Фустанелата е дълга 300 - 400 метра и широка до 25 метра, цената и е над 1000 лв. След това се чака час-два рибата "да те удари". Казва се така, защото това е т.нар. късметлийски риболов. Разчита се на това, че паламудът, който е пасажна риба, ще се "набие" във фустанелата, а рибарите само ще издърпат мрежата в лодката и ще оберат паламуда.

Моларенето - това е методът за майсторите рибари при липса на луна. При него лодките излизат с екипажи. Един човек се качва на алборото - това е нещо като наблюдателница, висок стол над борда на лодката - и наблюдава екамото, както го наричат в Ахтопол (правилният термин е декамосът, от гръцки - бел. ред). Това е биолуминесценцията на водата при движението на рибата. Когато се види, че водата свети около пасажа, лодката прави плътен завой и затваря рибата в него. Мрежата за такъв вид риболов се казва "воля" и се състои от два ката - един с по едри и един по-ситни дупки. Отгоре има коркови плувки, а в долната част са вързани тежести във формата на халки. Екипажът трябва да внимава да затвори кръга и мрежата, защото, ако остави място, рибата "изтича". След като се затвори мрежата в средата, се стреля със сигнали ракети или се пускат дълбочинни фенери. Целта е паламудът да се изплаши и влезе в мрежите, където се оплита. В противен случай рибата "ляга" на дъното и не може да се хване.

Рекордът за тази година в Царево е 1.7 тона паламуд с десетметрова лодка за една вечер с моларене.

Към 10 октомври тази година Агенцията по рибовъдство и аквакултури е издало 1518 удостоверения за стопански риболов с мрежене с риболовни уреди.

Другият начин за улов на риба с мрежи е чрез таляни. Това са неподвижни морско риболовни съоръжения. Състоят се от колове и мрежа, която е поставена перпендикулярно на брега. Рибата, която се движи покрай брега, е принудена да се отклони по протежение на мрежата, и влиза в таляна, откъдето не може да излезе. Броят на таляните по българското Черноморие е 123. Това означава, че почти на всеки залив или нос има завързан талян.

На чепаре и воблер

Това е метод, който се практикува от индивидуални рибари и не е подходящ за голям улов.

Паламуденото чепаре е с над 35 големи куки с черни и сиви пера. Те се вързват на бидеми на дебела корда, която се нарича "майка". Тя е навързана на корк, бутилка, стиропор или др. Накрая на "майката" има тежест от 500 - 800 г олово. Чепарето се пуска зад кърмата на лодката, която се кара на лек ход, като се внимава да не се закачи за винта. След като се развие цялото чепаре, ходът на лодката леко се увеличава, а чепарето се влачи зад лодката. От опъването на калуната (това е тази част от "майката", на която няма завързани куки) зависи дълбочината, на която се движи чепарето. Рибата мисли, че кукичките и перцето са малки риби, и се хвърля към нея. Когато паламудът захапе куката, се усеща едно силно опъване. Цената на чепаре за улов на паламуд с черно перце е около 20 лв.

Воблери. Този метод набира популятност през последните години. Подобно на чепарето на куките се слагат малки воблери - силиконови рибки, а на метър-метър и половина се слага по-голям воблер във формата на едра риба. Така се имитира гонене на малките рибки от по-голяма. Паламудът като хищник реагира на подобни сцени и се спуска след чепарето. Цената само на един воблер е около 25 лв.

Паламудът е от семейството на скумриите

Към него спадат още скумрията, рибата тон и сафридът. На латински името е Sarda sarda. В своята книга "Риба" един от големите познавачи на българските риби и директор на бургаския рибен пазар д-р Ячо Кабаивански още през 1935 г. обяснява, че до 25 см на паламуда се казва циганка или ченгене паламуд. До 60 см се нарича паламуд, до 80 см хората го наричат турук, а над 80 см лакерда. С последното име се свързва и един от най-честите начини на консервиране.

Дължината на паламуда достига до 85 см, а теглото му може да нарасне до 7 кг. Живее в северните части на Атлантическият океан, Средиземно и Черно море. Паламудът е мигрираща риба. Хищник, както и леферът. Те преследват стадата от трицона (цаца), хамсия и сафрид.

Паламудът е от т.нар. едногодишни риби. Само за няколко месеца малките риби могат да нараснат до 40-50 см. Зимата той я прекарва в Мраморно море или в югоизточния край на Черно море, край Турция и Грузия. Заради високите планини и стръмните брегове, които спират североизточните студове, там температурата на водата не пада под 8-9 градуса, а паламудът е топлолюбива риба. Именно оттам през пролетта паламудът и леферът се качват по посока, обратна на часовниковата стрелка на север, към полуостров Крим, и в края на лятото мигрират на юг. Точно тогава паламудът минава покрай българските брегове.

Изхвърлянето на хайвера става през втората половина на май и юни в северната част на Черно море, край бреговете на полуостров Крим. През октомври рибата е вече около 40 см, следващото лято тя е вече около 60 см, а третата и повече. В един момент паламудът спира да расте на дължина и започва да качва само на тегло. Заради засиления промишлен риболов обаче теоретично най-едрите екземпляри рядко се срещат. Паламудът е стадна риба, може да премине повече от 45 мили за денонощие.
2 коментара
  • Най-харесваните
  • Най-новите
  • Най-старите
  • 1
    sopher avatar :-|
    abdelhaqq

    това ще да е политическа статия. Бойко, четеш ли.

    Нередност?
  • 2
    svetlozar_savov avatar :-P
    SS

    Много вкусен ...

    Нередност?
Нов коментар

Още от Капитал