Реклама
https://www.bgdnes.bg/bulgaria/article/3338096 www.bgdnes.bg

Моруни убийци дебнат в Дунав

Гигантски моруни убийци дебнат в река Дунав. Това заяви пред "България Днес" Величко Атанасов, уредник в Музея за дунавски риболов в град Тутракан. От години той събира снимки и истории за огромните сладководни риби. Специална фотоизложба обикаля страната и показва исполините, улавяни през годините.
"Направихме тази изложба по повод 30-годишнината на музея ни, който е единствен по рода си в цяла Европа. Разровихме се и издирихме голяма част от снимките с моруни. Показваме около 40 снимки. Най-старата датира от 1942 година. Тогава рибарят Иван Николов хваща в близост до село Връв, Видинско, моруна с тегло 393 килограма и дължина 480 сантиметра. И до днес това е най-голямата доказано уловена риба от река Дунав. Иначе има слухове, че румънци са измъкнали моруна с тегло 880 кг, но снимки от този екземпляр липсват", разказва уредникът на музея. Величко Атанасов с ужас припомня, че моруните са истински убийци.
"Имало е редица смъртни случаи по време на риболов. Моруната е жестока риба. Последният по-известен случай е отпреди 10 години край градчето Мартен. Тогава водното чудовище обръща лодката на рибарите, които едва успяват да се спасят. След 2 дни открили потрошената лодка и рибата, която тежала 200 кг. Затова за рибарите най-важното нещо е първо да умъртвят моруната", казва Атанасов.
Най-страховитата история, която и до днес смразява кръвта на дунавските рибари, е за моруната убиец от Ново село. Драмата се разиграва през март 1994 г. Тогава рибари виждат, че в кармаците им се е закачила гигантска моруна. Влизат с лодката и опитват да натоварят огромното туловище на все още живата риба. Чудовището обаче ги обръща във водата. Единият рибар е открит след два дни на дъното на реката, прободен от острите куки на кармаците, а другият е отнесен от течението и трупът му не е намерен и до днес. След инцидента баща му полудял, а врачки му казали, че синът му лежи в румънска болница. Моруната убиец е била хваната още същия ден от трети рибар. Тя тежала 196 кг, а в корема й били открити 45 кг скъпоценен черен хайвер. Към момента цената на 1 кг от този деликатес е около 200 долара.
"Всякакъв улов на есетрови риби от Дунав вече е напълно забранен. Моруните са критично застрашени, но все още ги има. Последната огромна риба от този вид е уловена край Сребърна през 2007 година", казва Атанасов.

Реклама
Реклама
Реклама
Реклама
Реклама