Сезонът на паламуда и лефера


Сезонът на паламуда и лефера
За да се напълни лодката с паламуд, трябва да се знаят тънкостите на улова му Снимка: Игнат Дяволов
06 Декември 2012, Четвъртък


Тази година Черно море буквално ври от паламуд и лефер. От години не е имало толкова риба, казват старите морски вълци.


Автор: Дина Харизанова

А рибните пасажи плуват така близо до брега, че още малко сами ще излязат на сушата. Но пък уловът в морето на тези деликатесни морски обитатели е тънка работа, твърдят майсторите на въдицата.
За риболова им не е нужна стръв. Но пък се използват примамки, като на куките се закачат лъскави пера от петел или фазан. Хит този сезон пък са силиконовите октоподчета, украсени с ламени нишки, които проблясват във водата и примамват плячката.

Куките се навързват на чепаре – задължително с тънка метална проволка, тъй като острозъбият хищник – паламудът,  лесно прегризва кордата. Куките са големи, а месината – дебела. За едно хубаво чепаре са нужни 30-40 куки, като поводът на всяка от тях е около 50 сантиметра. Краят на „приспособлението“ се увенчава с 1 килограм олово.

Тънкостта на риболова на паламуд и лефер се състои в това чепарето да се пусне във водата и да се влачи с лодката на бавен ход, като се държи с ръка. Оттам нататък е нужно само търпение и голямо кръстосване на морската шир, докато на куките се наловят достатъчно рибоци.

Когато есента напредне и приближи края си, а също и в началото на зимата паламудът се лови основно с дънни мрежи. А и просветените шушукат, че когато температурата на морската вода е по-ниска, месото на деликатесната риба се стяга и кулинарните му качества се повишават.



В категории: Горещи новини , Хубавият двор

0
Коментара по темата

Добавете коментар

Моля, въведете Вашето име
Моля, въведете Вашият коментар
Моля, въведете защитния код
Последно Публикувано
Горещи дискусии
Вестник Десант от 2009 Всички права запазени. Уеб дизайн, уеб програмиране, опитмизация за търсачки