ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече


НЯМА СНИМКА


Наименование: Платерина
Други названия:
Латинско наименование: Liza (Mugil) aurata

КАТЕГОРИИ

Актуална информация за риболов на Платерина


Описание

Платерината е сходна с иларията, но достига много по-големи размери. Дължината й е към 60 см, а теглото варира до 3 кг. Разликата и с иларията е в заоблената уста, а приликата се изразява в златисто петно на задната част от хрилете.
Лови се на въдица по кейове и буни, а понякога може да се срещне в устията на каналите, дори по пристанищата. Шума и светлината я привличат и това е още една причина да се среща по такива места. Есенно време може да се види по повърхността на водата в огромни пасажи. Улова й обаче става на дъното с по-малки куки. Плувката е най-подходяща за риболова на платерината. Основното влакно се избира с размери между 0,22 и 0,24, а поводът по-тънък с около 1/3. Куките трябва да са морски от №8 до №12. За утежняване се групират сачми като при улов в сладки води. Функцията на най-дребната сачма е да балансира линията на 15 см от крайната кука. За следващата кука се оставят поне 30 см.
На кейовете и при дълбочина поне 4 метра, може да се замята и стръв от риба.
Най-предпочитана стръв за улова на платерина са морският червей, скаридата и торният червей.
Рибата кълве рязко и повлича, а засичането трябва да е бързо и плавно, защото устата й е много нежна. Ваденето става бавно, като при другите кефалови риби.
Месото на платерината е много вкусно, но и пълно с дребни кости, които се отстраняват и намаляват при препържване.
На въдица в Черно море може да се улови Psetta maxima maeotica, лефер или Pomatomus saltatrix се хваща на стръв от малка риба, а паламуда Sarda sarda, само на чепаре или блесна. Тези случаи обаче са рядкост, защото ценните риби подлежат на професионален риболов с мрежи.



Оцени публикацията:

Рейтинг 5.0 от 2 гласували
Сподели публикацията:



Коментари:
Добави коментар:




ВНИМАНИЕ: Авторски права! Прочети повече
РЕКЛАМА
СЛЕДВАЙ НИ ВЪВ ФЕЙСБУК
СЛЕДВАЙ НИ В GOOGLE